Olej jojoba – zastosowanie

Olej jojoba aktualnie jest bardzo popularnym specyfikiem wykorzystywanym w kosmetyce. Dzieje się tak dlatego, ponieważ charakteryzuje on się wszechstronnym zastosowaniem. Więcej o oleju jojoba przeczytacie na blogu Triny.pl – tu zapraszam jedynie na krótkie wprowadzenie w temat.

Odżywka do włosów

Olej jojoba przede wszystkim jest wykorzystywany przy pielęgnacji włosów. Dodaje im blasku, miękkości i wpływa na ich zdrowy wygląd. Ponadto skutecznie zwalcza łupież, nawilża i wzmacnia strukturę włosa. Działa również pozytywnie na skórę głowy chroniąc ją przed różnego rodzaju infekcjami.

Blizny i rozstępy

Regularnie stosowany olej jojoba jest w stanie znacznie zmniejszyć widoczność rozstępów i blizn. Ponadto jeżeli powstały one niedawno, to jest również w stanie całkowicie je wyeliminować z powierzchni skóry.

Trądzik

Często specyfik ten jest również używany w przypadku leczenia trądziku młodzieńczego. Oprócz tego skutecznie oczyszcza twarz, dzięki czemu działa on również profilaktycznie. Jego regularne stosowanie jest w stanie zmniejszyć intensywność pojawiania się trądziku w przyszłości. Ponadto bardzo dobrze radzi sobie z różnego rodzaju wysypkami, wągrami, czy kurzajkami.

Nawilżanie skóry

Olejek ten można stosować zamiast zwyczajnego kremu do twarzy. Posiada on właściwości głęboko nawilżające, dzięki czemu już kilka jego kropel wystarczy, aby skóra wyglądała zdrowiej. Ponadto jest on również używany do codziennej pielęgnacji ust. Jest on w stanie całkowicie wyeliminować problem ich pękania.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *