Najlepsze witaminy na wzrok – jakie produkty wzmacniają wzrok?

Wzrok jest jednym z najważniejszych ludzkich zmysłów, dlatego warto wiedzieć, na co należy zwrócić uwagę, aby jak najdłużej zachować oczy w dobrej kondycji i nie utracić wyrazistości widzenia. Jakość wzroku zależy w dużej mierze od sposobu odżywiania, dla prawidłowego funkcjonowania oczu niezbędne są witaminy na oczy oraz minerały, antyoksydanty i kwasy omega 3.

Jakie witaminy na wzrok?

Jakość odżywiania w dużej mierze wpływa na wzrok, dobrze działające witaminy na wzrok to między innymi:

 – witamina A, C, E,

 – witamina D,

 – a także witaminy z grupy B.

Zdrowe witaminy dla oczu powinny być dostarczane w odpowiedniej ilości, ponieważ w innym wypadku wzrok może się zdecydowanie pogorszyć zarówno jeśli chodzi o ostrość, jak i inne problemy z widzeniem. Spożywanie dużej ilości warzyw i owoców zapewnia utrzymanie właściwego poziomu witamin na oczy. Nie tylko poprawiają one wzrok, ale służą również tkankom budującym oczy, a także zapobiegają rozwojowi groźnych chorób dla oczu. Niedobór Witaminy A może prowadzić do tzw. kurzej ślepoty objawiającej się gorszym widzeniem po zmroku.

Te witaminy dla oczu mają również wpływ na odpowiednie funkcjonowanie siatkówki oka. Duży niedobór witaminy A może prowadzić nawet do rogowacenia wierzchnich warstw oka. Witamina A jest niezbędna w zachodzących procesach służących nawilżeniu oczu, przeciwdziała także chorobom plamki żółtej. Warto zażywać beta-karoten, który zostaje przekształcony w organizmie w witaminę A.

Witaminy niezbędne dla zdrowych oczu

Pozytywnie działające witaminy na oczy to także te z grupy B i witamina E. Niedobór tej ostatniej powoduje pogorszenie się wzroku, a także rozdrażnienie i przyspieszone starzenie się skóry. Produkty, które ją zawierają to orzech, migdały, olej, jaja i zielone warzywa. Witaminy dla oczu z grupy B odpowiadają za prawidłowe działanie układu nerwowego oraz nerwu wzrokowego. Kiedy jest ich za mało, oczy szybko się męczą, łzawią i nadmiernie reagują na światło. Ich źródło pokarmowe to przede wszystkim drożdże, mleko, rośliny strączkowe, kapusta i marchew.

Z kolei witamina C wzmacnia ścianki naczyń krwionośnych, jej niedobory są przyczyną wylewów podspojówkowych, mogą także wywoływać krwotoki do wnętrza gałki ocznej. Witaminy na wzrok takie jak witamina D odpowiadają głównie za odporność, niwelują ryzyko infekcji, np. zapalenia spojówek. Jej niedobór może sprzyjać rozwojowi jaskry, krótkowzroczności, zwyrodnieniom plamki żółtej. Witamina D znajduje się w nabiale, ale przede wszystkim w rybach, dorszu, tuńczyku, łososiu, makreli i sardynkach.